Grondwerk is de basis van alles wat er met een paard gedaan wordt. De normale omgang, het uit de wei of stal halen, staan op de poets- of wasplaats, voeten optillen, opzadelen, opstappen, op de trailer gaan, longeren, langs spannende dingen gaan of over obstakels moeten. Vaak worden paarden die deze dingen niet goed doen bestempeld als ‘niet braaf’, maar feit is, vaak hebben deze paarden nooit geleerd hoe ze zich met een persoon op de grond moeten gedragen. Ze kennen de regels niet en ze kennen geen hulpen van iemand die niet op hun rug zit. Met deze paarden ontstaat altijd ergens een probleem, hij wil niet stilstaan, is ongeduldig, loopt niet mee, loopt je omver, is schrikkerig, gaat niet de trailer op, draait om tijdens het longeren, enz. enz. Er wordt dan een oplossing gezocht voor dat probleem, maar meestal niet gerealiseerd dat dat probleem makkelijk voorkomen had kunnen worden. Het paard weet niet wat de bedoeling is en snapt de mens niet meer, hoe kan hij dan het goede antwoord geven? Je moet je paard eerst leren hoe het moet en wat je bedoelt, voordat er ongeduld, spanning of een andere vorm van druk bij komt kijken.
Met grondwerk creëer je een basis van communicatie, zodat jij en je paard elkaar altijd kunnen begrijpen. Met goede communicatie heb je niet alleen invloed op waar het paard fysiek naartoe gaat, maar ook op het mentale gedeelte. Een paard dat staakt, protesteert, weigert, terug vecht of op een andere manier ‘nee’ zegt, kan met goede communicatie en de juiste aanpak overtuigd worden om het toch te proberen en te leren dat het wel kan. (Leertheorie). Pas na wederzijds begrip via goede communicatie komt er vertrouwen tussen beide partijen, en met die drie dingen op zak zijn problemen geen problemen meer maar nieuwe uitdagingen.
Dus wat verstaan we onder grondwerk? Alles wat je met je paard doet terwijl je ernaast staat. Communicatie vanaf de grond is de basis, maar zeker niet het einde. Het aanleren van de hulpen en de regels/afspraken zijn altijd de eerste stappen. Daarna komt het aanleren van praktisch bruikbare oefeningen zoals meelopen, halt houden, wachten, achterwaarts, zijwaarts en omdraaien. Vanaf hier kun je alle kanten op. Trailer laden, het paard dapperder of handiger maken met schrik- of obstakeltraining, het paard opleiden tot rijpaard of alle vormen van training en dressuur aan de hand. Ook het paard laten wennen aan water, vliegenspray, de hoefsmid en dierenarts vallen eronder.
Naar mijn mening behoort elk paard de basis van grondwerk te kennen, omdat dit het leven van paard, ruiter en alle mensen die dit paard ooit in handen zullen krijgen echt makkelijker maakt! Daarnaast heeft grondwerk nog meer voordelen: veiligheid, betere inschatting van mentale staat van het paard, beter kunnen beoordelen van de beweging en onbelast kunnen trainen. Ik kies er vaak voor om nieuwe dingen eerst vanaf de grond te introduceren en om mogelijke problemen van de grond op te lossen. Het werk aan de hand, zowel los, aan de longe als aan de teugels, vind ik zelf een prachtige manier om een paard voor te bereiden op het dragen van een ruiter, hun balans en kracht te ontwikkelen en te werken aan scheefheid, maar niet alle manieren liggen ieder paard en iedere ruiter. Het blijft altijd zoeken naar het goede ‘recept’ voor ieder individu.