Clinics en workshops

Train your eye

Leren beoordelen van de balans en het lichaamsgebruik van een paard in beweging. Kun jij zien wat er gebeurt in het paardenlijf? Bij het beoordelen hoort ook een stukje basiskennis anatomie en biomechanica. Dit kan zowel in de vorm van een clinic of workshop serie. Er wordt altijd begonnen met theorie en het beoordelen van (eigen) foto’s of filmpjes. De stap naar live beoordelen, waar veel snel kan veranderen, wordt vaak als redelijk moeilijk ervaren, daarom kan deze clinic/workshop ook volledig zonder paarden gedaan worden, er valt namelijk al genoeg te leren!

Zitlessen

Van kijken leer je ook een hoop, vandaar dat ik zitlessen ook als groepsactiviteit wil aanbieden. Om samen te leren zien en voelen hoe een mensenlichaam werkt op een paardenlichaam. Eerst leren volgen, dan leren beïnvloeden. Een stabiele onafhankelijke zit maakt je niet alleen een betere ruiter maar geeft je ook meer vertrouwen, je hebt namelijk controle over wat er gebeurt met jouw lijf! Voor kleine groepjes met enkele beschikbare brave paarden die aan de longe of met een begeleider kunnen lopen. Theorie kan vooraf of tijdens lessen behandeld worden.

Basis grondwerk / aanleren van de hulpen

Grondwerk is het neerleggen van de communicatielijnen tussen jou en je paard. Hoe geef je goed hulpen en zorg je dat je paard jou gaat begrijpen? Grondwerk is niet alleen leuk om te doen als afwisseling maar helpt je in alle opzichten van het omgaan met paarden. Hulpen die je paard niet kent kun je immers niet inzetten op momenten dat ze nodig zijn. Twijfel je over hoe te beginnen of wil je een goede basis opbouwen om verder mee te kunnen? Dan is deze cursus wat voor jou.

Werk aan de hand / balanstraining

Om iets te verbeteren aan het paard moet je eerst leren zien wat er gebeurt in het paardenlichaam. Een paard beweegt vaak uit balans, maar hoe en waarom? Daarna kun je pas beginnen met oplossen. Hoe meer verschillende paarden je ziet bewegen, hoe sneller je kunt leren herkennen. De technische hulpen aanleren aan paard en ruiter/trainer is slechts een klein gedeelte van het werk aan de hand, de juiste toepassing van hulpen op het juiste moment is veel belangrijker!

Coördinatie / proprioceptie training

Paarden die vooral reageren en niet meer nadenken, die onhandig zijn of vaak struikelen, die het moeilijk vinden om hun lijf te organiseren rond en op obstakels, die niet goed weten waar hun benen zijn of snel uit evenwicht raken. Iedereen kent wel cavaletti of balkjes lopen, maar je hebt veel meer opties en manieren om je paard handiger en sterker te maken. Verschillende of instabiele ondergronden, uiteenlopende obstakels, stimulatie direct op het lichaam en spelen met tempo of bewegingen. Tijdens deze training behandelen we al deze manieren en kijken we per paard wat we het beste kunnen inzetten. Voor deze training moeten zowel paard als trainer het basis grondwerk beheersen.

Thema-clinics, workshops of info-avonden

Wil je graag meer leren over een bepaald thema of onderwerp? Vraag ernaar, ik zet voor jou met plezier iets in elkaar.